Český Rybář

 

Rubriky

Filtrování obsahu

Danny Fairbrass nám tentokrát nabídne svůj pohled na převratný chuťový atraktant Goo od firmy Korda. Aby přitom strávil i příjemný den, pozval si opravdová rybářská esa, jako jsou čtyřnásobný světový šampion Loutjie Louwies nebo uznávaní a respektovaní rybáři Ian Huntington a Pete Holehouse.

 

Valná většina velkých evropských řek je po svých tocích „ozdobena“ kamennými regulacemi. Ty zde se zřejmým úmyslem vytvořili lidé tak, aby sloužily jako zpevnění břehů a zabránily rozpínání se proudů řek po krajině.

Je až s podivem, kolik rybářů stále ještě nemá ponětí o tom, co je to winklepicker, někdy také zkráceně picker. Mají obvykle nějaké povědomí o feederových prutech, ale picker k nim ještě nedorazil. Ale to nevadí a není třeba v tom hledat nic složitého, protože názvem winklepicker se označují ty nejjemnější feederové pruty, jaké jsou k mání.

Ebro. Mezi sumcaři není moc revírů, které by měly tak věhlasné jméno jako tato španělská destinace. Jedná se o neuvěřitelně produktivní vodu, ve které se sumcům až neobvykle dobře daří.

 

Tato polévka určitě nepatří mezi klasické rybí speciality. Špenátovku čas od času uvaří každá hospodyňka, třeba jen proto, že jí zbyla hora špenátu od nedělní vepřové. I s touto klasikou se ale sem tam vyplatí experimentovat a (jak trefně podotkl náš grafik neboli první tester mých specialit) pozvednout špenátovou polévku do jiné dimenze. A protože do ní můžete použít třeba uzeného lososa (tudíž rybu), do našeho časopisu určitě patří.

 

A máme tu poslední recept z našeho miniseriálu „ryby v těstě“. Tentokrát jsem zvolil pražmu, která je v řetězcích celkem běžně k dostání a výborně chutná. K zabalení bylo použito rychlé a jednoduché pizza těsto potřené (stejně jako ryba) vcelku netradiční marinádou. Tak pojďme vařit!

 

Nápad vyzkoušet při vaření kombinaci těsta a ryby mne držel už dlouhou dobu. Z akce vždy sešlo, protože se mi tento způsob úpravy zdál zbytečně pracný, ale po vánočních svátcích a silvestrovských oslavách, při kterých (jako každý rok) došlo k nezřízené konzumaci nejrůznějších pochutin, jsem se na dietní rybku docela těšil. A zvláště na jiný druh, protože štědrovečerního kapra jsem 26. prosince večer dojídal s krajním odporem. Tak pojďme na to!

 

Do prvního novoročního čísla jsem připravil recept, který by nám po „přejídacím“ období (od vánočních svátků po Silvestr) mohl spravit chuť. Je totiž naladěn lehce do ostra a hranolky z tresky nemusíme použít jen jako hlavní chod, ale třeba i jako výborné chipsy při večerním posezení u televize. Tolik asi na úvod a můžeme se pustit se do vaření!

 

Ačkoli jsou už Dušičky za námi a sezona dýní pomalu mizí v nenávratnu, stále ještě je možné, že se vám někde ve sklepě nějaká ta oranžová koule povaluje. Přestaňte si dělat chutě na obligátní dýňovou polévku na tisíc způsobů a zkuste něco jiného! Pro poněkud netradiční pokus jsem zvolil dýni Hokkaidó a coby jejího „partnera“ pak keříčkovce, který se v řetězcích povětšinou prodává pod názvem claresse. Tak pojďme na to!

 

Bramborák z cukety není ničím novým ani objevným, a když se dobře dochutí, je vynikající. Vzhledem k tomu, že se plíživě blíží Vánoce, napadlo mne možná řešení pro ty, kdož právě nemilují klasiku v podobě obalovaného kapra. V těstíčku na cuketový bramborák jsem obalil „obyčejné“ sleďové filety a výsledek mne vcelku příjemně překvapil. Zkuste to!

 

Zatímco přes léto jsme se věnovali převážně grilování, pomalu, ale jistě nastává čas přesunout se ze zahrady zpět do kuchyně. Klasická treska obecná pečená na másle a na kmíně je jednou z mých nejoblíbenějších laskomin. Tak si ji pojďme udělat s poněkud netradiční přílohou...

 

Ještě to jde! Tedy rozpálit gril a naložit ho laskominami, co se na něj vejde. Už jste někdy grilovali krevety? Ne?! Tak je nejvyšší čas to zkusit. Jsou totiž výborné, rychle hotové a můžete je kombinovat se spoustou ingrediencí, které by v kombinaci s vepřovou krkovičkou působily lehce rozpačitě. Jako třeba pomeranče...

 

Dlouho jsem váhal, jak rozvrstvit ingredience do posledních dvou dílů věnovaných grilování. Pro srpnové číslo jsem nakonec zvolil trochu netradiční skladbu špízu, ve kterém hrají hlavní role losos, jablka a jogurt. Že vám to přijde výstřední? Možná trochu, ale...

 

Názory na tuto specialitu se zřejmě budou různit, ale pro mne osobně je makrela tím nejlepším, co moře pro úpravu na grilu nabízí. A to mezi speciality na grilování počítám takové laskominy jako různé druhy tresek, chobotnice, krevety nebo kraby!

 

Minule jsme do hamburgerů použili lososa, v tomto čísle si uděláme populární jídlo na gril z tresky obecné. A hned na úvod musím říct jednu důležitou věc. I když použité ingredience tvořily vynikající finální kompozici, měl jsem problém s tím, že se mi hamburgery na grilu rozpadaly.

 

Někdo by si možná řekl, že použít lososa do hamburgerů je škoda. Nevěřte tomu! Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lahodnější bývá výsledek vašeho snažení.

 

Cílený lov sumců přívlačí zaznamenal v posledních letech skutečný boom. Dříve totiž málokdo věřil, že je možné zlákat skutečně kapitální ryby pomocí hbitě tažené umělé nástrahy.

 

Není to tak dávno, kdy mi v redakčním e-mailu přistálo skromné představení mladé švédsko-norské rybářky, která nabízela své rybářské zážitky k otištění. A já nevěřil vlastním očím!

Již několik let patří vlečení nástrahy nade dnem k velmi praktikované a úspěšné metodě, jak ulovit na dně ležící a právě neaktivní sumce. Bohužel i tato metoda má své hranice, protože zdaleka ne každá lokalita umožňuje praktikovat tuto techniku.

 

 

Dánský rybář, publicista a fotograf dosáhne v době, kdy bude publikován tento článek, Kristových let. Narodil se v Dánsku, kde udělal i své první rybářské krůčky, a nadšení pro sportovní rybolov mu vydrželo dodnes.

01 .. 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 .. 24
Naši partneři