Český Rybář

 

Rubriky

Filtrování obsahu

Velmi dobře známá, ale při lovu feederem méně používaná (než páternosterová sestava) je klasická průběžka. Těžko říci, proč se používá méně.

Začátkem února se vydala skupina českých a slovenských rybářů testovat mořský rybolov do karibské oblasti – konkrétně na ostrov Tobago. Tento nám poměrně málo známý ostrov je typický svou atmosférou i černými obyvateli.

 

Konečně přichází duben a s ním se všichni nedočkaví muškaři těší na začátek nové sezony. Letos je (alespoň pro mne) to „těšení“ mimořádně silné, protože po loňské a předloňské mírné zimě, kdy se dalo na mimopstruhových vodách lovit během celé zimy, to letos skoro nešlo, a když tak velice omezeně.

V minulém čísle jsme vybrali prut a můžeme přikročit k výběru druhé nejdůležitější části našeho nového náčiní – navijáku. Bez něj se stejně jako bez prutu neobejdeme. 

Můj celoživotní sen se začínal naplňovat – chytat zlato, tedy přesněji zlaté dorádo, jehož správné jméno zní zlak nachový. Ti, kdož znají mě a práci, kterou dělám, jistě pochopí mou motivaci.

 

V současné době lovíme nejvíce se zlatohlavými (tungstenovými) nymfami a pomalu zapomínáme na nymfy, které českou mušku proslavily ve světě – na tzv. „bobše“ (anglicky „czech nymph“).

Pod pojmem „páternoster“ jsme si u nás mohli ještě do nedávné doby představit pouze jedinou věc, a to osobní výtah s okružným nepřetržitým provozem.

Přiznám se bez mučení! Recept do tohoto čísla jsem nechal tak trochu na poslední chvíli a tvořím ho teoreticky bez toho, abych vše předem vyzkoušel. Na druhou stranu – k jeho přípravě nepoužívám nic špatného!

 

Tahle výstižná charakteristika norského ostrova Vega mě napadla hned při první rybářské vyjížďce. Měl jsem totiž pocit, že se přes množství různě velkých ostrovů a ostrůvků ani nemůžeme dostat na volné moře.

 

Každé začátky jsou těžké. To samozřejmě platí i u rybařiny, a nemyslím tím jen pronikání do vlastního umění chytit ryby. Nelehkým úkolem je i výběr prvního rybářského náčiní.

Stovky nástrah z měkké gumy v rybářských prodejnách už člověku pořádně zamotají hlavu. Kdy, kde a proč tu či onu použít a bude-li navíc ještě úspěšná, zjistíme nejčastěji teprve na rybách.

Tento recept „vystřihl“ při poslední návštěvě Norska kamarád Jirka z čerstvě uloveného halibuta. Dal si tu práci a halibutí filet nakrájel na malé kostičky, které pak pečlivě omotal plátky originální pancetty (italská neuzená slanina).

 

 Kdo by nesnil o panenském revíru? A navíc v blízkém sousedství proslulých jmen norských ostrovů, jako jsou Soroya, Arnoy, Vannoy a Fugloy? Nedaleko nad fjordem Kvaenangen a v těsném sousedství Oksfjordu?!

Už potřetí se budím v kajutě naší rybářské lodě. Pohled malým okénkem prozrazuje, že se změnilo počasí. Namísto modré oblohy a vycházejícího slunce vidím jen těžká olověná mračna.

Ráno v osm mě budí dusot nohou na palubě a ševelení deště na střeše kajuty. Chvíli se povaluji na posteli a čtu si, ale halas na zádi mě nakonec přinutí vstát. Luboš se Sašou už jsou dávno vzhůru a zkoušejí chytat u dna na kousky masa.

 

Pštrosí nymfa je další z mých pokusů vymýšlet něco nového. Tato muška může v menších velikostech představovat (při troše fantazie) různé druhy jepic a ve větším provedení by mohla připomínat pošvatku.

Feederem se dá lovit na mnoho způsobů a vůbec to není nudná položená, jak si někteří neznalí rybáři myslí.

Loni na podzim jsem prováděl inovaci většího množství mušek a dnešní vzor je jedním z těch osvědčených, ale nově uvázaných. Blešivce používám na vodách, kde převažuje lipan, protože právě tyto vzory upřednostňuje.

Cesta k tomuto receptu byla opravdu trnitá a jednu chvíli jsem si dokonce myslel, že vše rovnou vyhodím do koše. Napadlo mne totiž použít k obalení ryby směs medu, citronu, parmazánu a dýňových semínek.

Kdysi dávno, když jsem byl ještě v chlapeckém věku, mi jeden můj starší a hodně úspěšný kolega řekl: „Kdo chytá hlavou, chytá víc než ostatní.“ Samozřejmě jsem tato slova chápal, ale nepřikládal jsem jim žádný velký význam. Tenkrát mi stačilo být u vody a chytat.

 

01 .. 22 23 24 25 26 27 28
Naši partneři